Shiatsu is een vorm van traditionele oosterse manuele therapie. Shiatsu is gebaseerd op het herstellen van de balans van de vitale levensenergie. Shiatsu betekent letterlijk ‘druk met de vingers’ en is een in Japan ontwikkelde vorm van manuele therapie. Net als de acupunctuur, heeft het de traditionele Chinese geneeskunde als basis.

In de oosterse geneeskunde is de vitale levensenergie de drijvende kracht achter alle lichaamsprocessen. Deze energie (in het Japans ‘Ki’) circuleert als een netwerk van energiebanen (meridianen) in het lichaam. Elke meridiaan vertegenwoordigt een bepaalde lichaamsfunctie. Al deze meridianen werken samen en zorgen ervoor dat je in staat bent te ademen, eten, bewegen, voelen, denken en handelen. Een onbalans of een blokkade in deze energievoorziening kan leiden tot klachten die, als er niets wordt gedaan, kunnen leiden tot ziekte.

In het Japans betekent “shi” vinger en “atsu” betekent druk. De duimen, handpalmen, vingers en eigen lichaamsgewicht worden gebruikt om druk uit te oefenen op de acupunctuurpunten en meridianen. Rotaties en bewegingen van lichaamsdelen maken ook deel uit van een shiatsu behandeling. Tijdens de shiatsu behandeling wordt op het meridiaanstelsel, met vingers, handen, maar ook elleboog, knie of voet, druk gegeven zodat de energie weer vrij kan stromen en blokkades worden opgeheven. Strekkingen en rotaties behoren tot de Shiatsu-techniek. De aanraking is diep en ontspannend. 

Shiatsu is een holistische behandelmethode: lichaam en geest worden als een geheel benaderd. De stijl Shiatsu die wordt toepast is iokai Shiatsu ook wel Zen of Meridiaan Shiatsu genoemd. Zie voor meer informatie hierover ook de   website van de beroepsopleiding  .